Logo Bonusvegan
Home > Pieter Pot review – verpakkingsvrije boodschappen

Pieter Pot review – verpakkingsvrije boodschappen

Zero waste boodschappen doen? Dat kan met de online verpakkingsvrije supermarkt Pieter Pot. De producten worden thuisbezorgd in statiegeldpotten, die na gebruik weer retour worden genomen. Zero waste, want er zijn geen verpakkingen om weg te gooien.  Lees hier meer over het bedrijf en een Pieter Pot review.

Altijd op de hoogte van de vegan aanbiedingen en nieuwste producten?

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief.

Pieter Pot - Verpakkingsvrije boodschappen

Een huishouden heeft per week vaak een enorme hoeveelheid verpakkingsafval. In reguliere supermarkten wordt ontzettend veel (onnodig) in plastic verpakt. Er komt gelukkig steeds meer bewustzijn over de impact van al het wegwerp plastic. Met name de grote drijvende vuilnisbelt in de oceanen is zorgelijk. Het is dan ook een mooi om te streven naar de productie van minder plastic afval. 

Afval verminderen of zelfs waste free is een mooie missie, maar niet altijd even makkelijk. Pieter Pot is een online supermarkt om verpakkingsvrij boodschappen te doen!

Makkelijk, betaalbaar én duurzaam. 

Wat is Pieter Pot?

Pieter Pot is een online verpakkingsvrije supermarkt. Boodschappen worden in glazen potten thuisbezorgd. Een belangrijk aspect van Peter Pot is het statiegeldsysteem. Dat werkt zo: bij een bestelling betaald de klant statiegeld over de potten (€ 2,00 / pot). Deze worden bij een volgende bestelling weer opgehaald en als account te goed teruggezet. De potten worden gereinigd in te potten wasstraat en blijven zo rond circuleren. Geen afval dus voor de klant met dit circulair proces. 

Producten

Pieter Pot heeft een breed aanbod aan havermout, granola, noten, kruiden, rijst en pasta. Maar ook zijn er heerlijke notenpasta’s, snacks, koekjes, chocolade en huishoudmiddelen. Dat allemaal zonder plastic verpakking. De website heeft een handig filter om zo alleen de vegan producten te zien. 

Pieter Pot review

Een bestelling plaatsen bij Pieter pot gaat heel gemakkelijk en ook ‘leuk’. Mooie producten en de website is erg gebruiksvriendelijk. Het wordt geleverd door PostNL en er zijn heel veel bezorg momenten om uit te kiezen (zowel overdag als ’s avonds). De potten zelf zijn helemaal gevuld en erg handig. Door bij te dragen aan het doen van verpakkingsvrij boodschappen geeft zo’n bestelling een goed gevoel. Desondanks, is niet alles is even handig aan deze manier van boodschappen doen. Voor de volledigheid en eerlijkheid, er zijn ook nadelen.  Kort samengevat zijn dit de voor- en nadelen van bestellen bij Pieter Pot. 

Voordelen

  • Zero waste boodschappen, geen (plastic) afval
  • Duurzaam en beter voor het milieu
  • Thuislevering (niet zelf met een tas vol potten op pad moeten)
  • De potten hoeven niet te worden schoongemaakt bij het inleveren 
  • Breed aanbod aan (biologische) vegan producten
  • Een mooi zicht van potten in de keuken in plaats van plastic verpakkingen

Nadelen

  • Levering is pas gratis vanaf € 50,00
  • Producten zijn vergelijkbaar in prijs of goedkoper, maar dat geld niet voor alles (zie rekenvoorbeeld)
  • Het statiegeld op de potten is een investering (deze krijg je wel weer terug)
  • De potten nemen veel ruimte in beslag in de keuken(kast)
  • Het is geen ‘complete’ supermarkt (denk aan groente, fruit, diepvries, etc.)
Pieter Pot Review Potten

Kosten (rekenvoorbeeld)

Zero waste is een mooie missie, maar (zeker in de huidige tijd) is het leven en ook boodschappen doen niet goedkoop. Hoe vergelijken de prijzen bij Pieter Pot zich met reguliere supermarkten?

Havermout
Huismerk biologische havermout in plastic verpakking kost bij de reguliere supermarkt tussen de € 2,43 en € 2,48 per kilo. Bij Pieter Pot is het €2,40 en is er geen plastic afval.

Notenmix
De Pieter’s ongebrande en ongezouten notenmix is €13,00 per kilo en in een supermarkt rond de € 12,00. Slechts een klein verschil.

Koekjes
Dan een B-merk product als voorbeeld. Dezelfde koekjes zijn bij Pieter Pot € 7,00 en in de supermarkt € 11,19 per kilo! Een klein aantal producten is wel duurder, bijvoorbeeld jam. 

Geen/kleine verschillen en het voordeel met Pieter Pot dat er geen plastic verpakking is. Het is enorm aan te raden voor een huishouden dan streeft naar minder afval (of zelfs waste free). 

Geschreven door: Iris Moes

Data Scientist, MSc Technische Geneeskunde. Naast sport en lifestyle heb ik een passie voor website content en beheer.