Ga terug
boerenkool stamppot vegan spekjes tempeh

Boerenkool stamppot met vegan spekjes van tempeh

Bonusvegan
Bereidingstijd 25 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Hollands
Porties 4 personen

Benodigdheden

  • pureestamper
  • pan met ruime hoeveelheid zonnebloemolie of frituurpan

Ingrediënten
  

  • 1 kg iets kruimige aardappel
  • 600 gram verse boerenkool
  • 3 stuks rode uien
  • 40 gram ongezouten plantaardige boter zoals Flora of Wajang
  • 1 eetlepel milde mosterd
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 250 gram tempeh
  • 2 eetlepel Verstegen Kruidenmix voor speklapjes
  • zout en peper optioneel

Instructies
 

  • Snijd de tempeh in kleine reepjes. Mix met de olie en de kruidenmix voor speklapjes in een afgesloten bakje. Laat marineren, hoe langer hoe beter. 
  • Schil de aardappelen, snijd in gelijke stukken en kook samen met de boerenkool in een ruime pan in 20 minuten gaar.
  • Snijd de uien in achten. Verwarm de helft van de boter in een koekenpan en karamelliseer hierin de rode ui 8 min. op middelhoog vuur. Verwarm de olie in de (frituur)pan.
  • Giet de aardappelen en boerenkool af en vang een kopje kookvocht op. Stamp met de boter, mosterd en wat kookvocht fijn tot een smeuïge stamppot. 
  • Frituur de tempeh stukjes totdat ze gaan kleuren. Ze worden flink bruin, maar mogen niet zwart worden. Donker staat gelijk aan knapperig en dat maakt ze heerlijk! Laat ze even uitlekken op keukenpapier en schep ze door de stamppot heen.
  • Breng zonodig op smaak met peper en zout. Serveer de stamppot met de uien en een klodder mosterd.
  • Eet smakelijk!
Trefwoord boerenkool, vegan spekjes, tempeh