Ga terug
Vegan vanille merengues aquafaba

Vegan vanille merengue

Vegan vanille merengue gemaakt van aquafaba (beter bekend als het vocht van kikkererwten). Het belangrijkste is dat het een blik of pot is waar (zee)zout bij het vocht zit. Dit vocht heeft dezelfde structuur als kippen-eiwit en schuimt net zo makkelijk op. Zeer geschikt voor vegan merengue oftewel schuimpjes!
LET OP: ik gebruikte een pot HAK kikkererwten van 360 gram. Je hebt dan ongeveer tussen de 130 en 140 gram aquafaba.
Bereidingstijd 20 minuten
Oventijd 3 uur
Gang Dessert, Gebak

Benodigdheden

  • handmixer

Ingrediënten
  

  • 130 g aquafaba (vocht van kikkererwten uit blik of pot)
  • 1 tl citroensap
  • 150 g kristalsuiker
  • ½ tl vanille aroma (of vervang 16 g kristalsuiker voor 16 g vanillesuiker (2 zakjes van 8 g))

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 100 °C.
  • Doe de aquafaba in een mengkom en voeg 1 tl citroensap toe. Begin met mixen. Je zult merken dat na 3 tot 5 minuten er een stevig schuim ontstaat.
  • Voeg beetje bij beetje de 150 gram kristalsuiker toe terwijl je blijft mixen.
  • Voeg als laatst de vanille aroma toe en mix goed door. In totaal ben je ongeveer 15 minuten aan het mixen.
  • Bedek 1 of 2 bakplaten met bakpapier en breng daar 20 tot 24 toefjes aan. Dat kan met twee lepels of met een spuitzak.
  • Zet nu voor 3 uur in de oven en laat daarna goed afkoelen/ drogen.

Bewaartip

  • Bewaar de merengues in een luchtdichte bak. Dit voorkomt dat ze gaan plakken en kleverig worden van binnen.

LET OP

  • Iedere oven is anders. Ik raad je aan een oventhermometer gebruiken voor de exacte temperatuur. Zoals deze (€ 4,99)van blokker: https://pzz.to/ZSNxA1
  • Gebruik maatlepels en geen bestek. Zoals deze voor € 4,99 van Blokker: https://pzz.to/tRu1m5