
Moestuin Groeiend Geluk(t) week 1 – 2025
21 april 2025
Welkom bij de allereerste editie van Groeiend Geluk(t). Mijn rubriek over mijn allereerste échte poging om een moestuin te beginnen, gewoon in onze voortuin. Ik ben geen expert, heb nul ervaring, en leer alles al doende via internet en social media. En dus dacht ik: als ik dit kan, dan kan iedereen het. In deze wekelijkse update neem ik je mee in mijn persoonlijke groeiproces, letterlijk en figuurlijk!
In Moestuin Groeiend Geluk(t) week 1 – 2025 begon mijn avontuur met een flinke dosis enthousiasme en een vensterbank vol zaaibakjes. Op 9 maart 2025 zaaide ik mijn eerste plantjes in, waaronder moestuinmaatjes van Albert Heijn uit 2021(!). Met sperziebonen, peultjes, cherrytomaten, palmkool, spinazie, wortel, koriander, Cosmea, Dropplant en Incarnaatklaver had ik meteen de hele bups te pakken. Bij Lidl scoorde ik bloemkool (Snowball X) en paprika (California Wonder). Daarnaast kreeg ik van Mirjam (@Veggiereporter) een paar bijzondere tomatenrassen cadeau: Black Cherry, Big Rainbow en Brad’s Atomic Grape. Tot slot doken er nog een paar vergeten zaadzakjes op met biologische lage peulen (Norli) en sperziebonen (French Saxa), die natuurlijk ook meteen gezaaid zijn.
Sommige plantjes waren er als de kippen bij: vooral de tomaten, peulen, sperziebonen, bloemkool en paprika kwamen snel op. Andere, zoals spinazie, koriander en wortel, bleven eigenwijs onder de grond. Ook de Cosmea liet zich gelukkig wel zien. Het voelde als een eerste kleine overwinning in mijn avontuur als beginner in het moestuinieren.
Mijn kladblok met de ingezaaide zaadjes
Verpotten, afharden en slakkenangst
Op 8 april, een maand na het zaaien, was het tijd om de sterkste plantjes te verpotten naar grotere potjes. Sindsdien staan ze overdag buiten om af te harden, en ‘s avonds weer binnen. Ik ben namelijk op mijn hoede voor de slakken. Vorig jaar begon ik ook enthousiast met een moestuin, maar alles werd in no-time opgevreten. Daarom hoop ik dat de plantjes dit jaar groter en weerbaarder zijn tegen die slijmerige rovers als ze straks de volle grond in gaan.
De moestuinbak vormgeven
Op 12 april was het tijd voor de voortuin zelf. We haalden het hele stuk vol onkruid leeg en maakten ruimte voor een serieuze moestuinbak. Na wat speurwerk ontdekte ik dat larixhout een duurzame keuze is—beter dan geïmpregneerde planken of zachthout, die sneller rotten. We maakten een vak van 2,40 bij 3,60 meter, met larixplanken van 2,40 meter lang. Simpel, maar stevig.
Om het onkruid verder tegen te gaan, kocht ik twee grote worteldoeken bij de Action. Die liggen er nu overheen tot na IJsheiligen. Zo krijgt het onkruid voorlopig geen zonlicht en hoop ik dat we straks met een schone lei kunnen beginnen.
Klimmers, constructies en bamboestokken
Met zoveel tomatenplantjes en peultjes moet ik straks goed nadenken over de indeling van de moestuin. De peultjes willen nu al klimmen, dus ik denk aan een constructie met bamboestokken. Gelukkig hebben we een enorme bamboestruik in de tuin (tip: nooit in volle grond zetten!), dus ik knip daar regelmatig stokken van. Die zijn ideaal als natuurlijke ondersteuning.
Slakken, muizen en een nieuwsgierige eekhoorn
Tijdens het onkruid wieden kwamen we al veel slakken tegen. Ik zoek dus nog naar dé oplossing. Misschien koperplakband langs de rand? Of aaltjes die de slakkeneitjes opeten? Alleen… dat helpt natuurlijk niet tegen de slakken die er nu al zijn. En alsof dat nog niet genoeg is: vorige week spotte ik een eekhoorn in de voortuin. Samen met de vogels, muizen, ratten én een vos die hier regelmatig langsloopt, voorzie ik nog wat uitdagingen. 🐿️🐦🐭🐀🦊🐌
Maar hé, het is nog lang geen IJsheiligen. Dus ik heb nog even om oplossingen te bedenken en de tuin goed voor te bereiden. Eén ding is zeker: ik ben vastberaden om van deze moestuin een succes te maken. Groeiend Geluk(t) begint hier!