Steven en Judith zwart/wit

Fotograaf: Erik Wennekes

Daten als vegan #1 begin ik met mijn eigen verhaal. Ik ging als vegan daten, zonder dat mijn dates wisten dat ik vegan was. Daar had ik niets over gezegd. Het leek mij immers geen dealbreaker, maar gaande weg ontdekte is het tegenovergestelde. Ik vertel je hoe ik het daten ervaren heb en nu drie jaar samen ben met een man die vlees at.

Altijd op de hoogte van de vegan aanbiedingen en nieuwste producten?

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief.

Daten als vegan #1 mijn eigen verhaal

Daten als vegan #1 Tinder profiel Judith
Mijn tinderprofiel in 2018

Aan mijn tinderprofiel te zien, was niet af te leiden dat ik vegan door het leven ga. Daar had ik bewust voor gekozen. De match kon tenslotte aan mijn tekst genoeg leuke openingszinnen bedenken toch? ๐Ÿ˜ Daarnaast kon ik me meer irriteren over een slechte openingszin als: hoe is het met je? Want zeg nou zelf…  alsof een onbekende eerlijk antwoord geeft op de vraag hoe is het met je? 

“Nou ja, vandaag niet zo goed. De operatie van m’n kat kost zoveel dat ik het niet kan betalen. Bovendien is m’n airfryer net stuk gegaan en ben ik voor de zoveelste sollicitatie afgewezen. Hoe is het met jou?”

Zie je het voor je? ๐Ÿคฃ Ik ook niet.

Een gesprek over veganisme voer ik liever face t face en niet via tekst berichten. Dat is naar mijn idee veel effectiever.

De openingszin

Daten als vegan #1 openingszin
De openingszin op 28/01/2019

Dat is nog eens een leuk begin van een gesprek niet? Onverwachts hadden we drie dagen later onze eerste date. We ontmoetten elkaar in een restaurant om te lunchen. Ik was toen nog de fase ik-wil-niet-lastig-zijn-buiten-de-deur-vegan. Op de kaart stond geen vegan optie. Hij nam een broodje zalm en ik een broodje kaas. De date verder was enorm gezellig. Geen woord over veganisme gesproken. We bleken wel beide dezelfde vakantie naar Zuid-Afrika geboekt te hebben in april. ๐Ÿ‡ฟ๐Ÿ‡ฆ

En toen vertelde ik het: ik ben vegan

Of het tijdens de tweede of derde date was, weet ik niet meer. Het kwam wel snel ter sprake. Het was voor hem gelukkig geen nieuw begrip. Hij at 1 dag in de week vegan en 1 dag vega. Verder hield hij veel van Zuid-Afrikaanse Baais (barbecueรซn). Maar dan wel met ‘verantwoord vlees’, zo noemt hij het. Op dat punt zijn we het nog steeds niet met elkaar eens. ๐Ÿ˜‰ Maar ach, als dat alles is…

We hebben nooit problemen gehad met uit eten. Hij is enorm open minded en als het minstens zo lekker is, waarom zou je dan een vleesgerecht kiezen? Als we thuis aten, dan aten we altijd vegan. Wat hij daarbuiten doet, heb ik niets over te zeggen.

Ik heb hem vertelt wat de impact van de dierlijke consumptie op mij had. Hoeveel verdriet ik er van heb, hoe ik nachten wakker kan liggen na het zien van een filmpje. Hoe machteloos ik me voel naar de wereld toe. Hij zag mijn struggeling, mijn verdriet en pijn. En ja, iemand waar je verliefd op bent, doe je liever geen pijn toch? En zeker niet als de oplossing een hele makkelijke is.

Door de jaren heen

Daten als vegan #1 Steven foto maken van eten
Wie is hier de influencer? Hij of ik ? ๐Ÿ˜‰

In de drie jaar die we nu samen zijn heeft hij mij zien veranderen in de ik-wil-niet-de-lastige-vegan-zijn naar een punctuele vegan. Ik eet geen dierlijke producten. Thuis niet, buiten de deur niet, nergens. En dat is best een omschakeling geweest.

Daarnaast heb ik hem ook zien veranderen. Waar hij vroeger nog wel met de pot mee at buiten de deur, kijkt hij nu of er vegan opties mogelijk zijn. Belt zonodig vooraf om dit te bespreken. Trotser kan je me niet krijgen! ๐Ÿ˜

Ik leerde hem tofu en tempeh lekker te bereiden. Zijn eigen ervaring was namelijk nogal teleurstellend geweest. ๐Ÿ˜… ย Wat ย  ik me best kan voorstellen, want tofu is best smakeloos. Hij ontdekte meer en meer de vegan keuken en kwam zelf ook met heerlijke vegan gerechten aan zetten.ย 

Is het allemaal koek en ei geweest? Was het zo makkelijk? Nee, er waren soms best wat hobbels op de weg.

Dรฉ vegan toekomstvragen

We spraken over de toekomst en het veganisme. Of er nog wel vlees in de koelkast mocht komen? Hoe doen we dat met kerst bij familie? Of op verjaardagen? En wat als onze kinderwens uit komt en ons kind naar de MacDonalds zou willen? Of er op het kinderdagverblijf geen vegan opties zijn.

Ja daar hebben we allemaal over gesproken. Of nou ja, al met al hebben we besloten: mocht het zo zijn tegen die tijd, dan zien we wel hoe het ervoor staat. En voilร , meneer gaat tegenwoordig net snel zo snel door de supermarkt als ik. Weet precies wat wel en niet vegan is, en daar heb ik niets voor hoeven doen.

Vegan relatie tips

Ik besef met maar al te goed dat ik het enorm getroffen heb met zo’n leuke en open minded partner. En dat echt niet iedereen er zo voor open staat. Want ja, kom niet aan m’n vlees…

Wat mij geholpen heeft is het boek: Beyond Beliefs van Melanie Joy. Een boek over relaties tussen vegans en niet-vegans. Daar staan veel tips en gesprekstechnieken in.

Bij bol.com โ‚ฌ15,49 –> Klik hier om te bestellen.
*Engelstalig boek