Logo Bonusvegan
Home > De vegan barista test met maar liefst 12 verschillende

De vegan barista test met maar liefst 12 verschillende

De vegan barista test

Een uitgebreide plantaardige barista taste test! De afgelopen jaren winnen plantaardige alternatieven voor zuivel steeds meer plek in de schappen. Zo zijn er inmiddels meer dan 30 verschillende vegan barista opties te vinden in de supermarkten.

Robyn (Dier & Recht en Blij van Zuivelvrij) en ik hebben twaalf verschillende plantaardige barista’s op basis van haver, soja, kokos en amandel getest om te ontdekken welke het beste schuimt. We hebben ook gekeken naar structuur en de smaak. Of je nu een cappuccino-liefhebber bent of de voorkeur geeft aan een babyccino, onze taste test biedt je de informatie die je nodig hebt om de perfecte plantaardige melk te kiezen voor jouw dagelijkse koffiemoment. De resultaten van deze smaakvolle uitdaging vind je verderop in het artikel.

Altijd op de hoogte van de vegan aanbiedingen en nieuwste producten?

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief.

Haver barista

Van alle plantaardige barista’s die te koop zijn steekt de haver barista er met kop en schouder bovenuit. Er zijn meer dan 20 verschillende merken te te vinden. Gevarieerd in prijzen van € 1,68 per liter tot € 3,98 per liter. Voor deze taste test zijn er 7 op basis van haver getest. De Elovena, Arla jörd, Lidl Vemondo, Friesche Vlag, Roa, Oatly en AH Terra.

Amandel barista

Barista op basis van amandelen. Er zijn een aantal opties te vinden, waaronder Alpro, Rude Health en AH Terra. Voor deze taste test zijn de Alpro en de Rude Health getest.

Kokos barista

Barista op basis van kokos. Je moet wat moeite doen om ze te vinden, maar Rude Health en Alpro bieden ze aan. Beide hebben we meegenomen in de taste test.

Soja barista

Barista op basis van soja. Je zou verwachten dat dit het grootste assortiment zou zijn, maar niets is minder waar. Alpro, Jumbo en Rude Health bieden deze soja barista aan. Veel reguliere sojamelk is ook op te schuimen. Daarom nemen we deze Alpro soja barista mee in de test om te kijken wat deze barista anders maakt dan reguliere sojamelk.

De test

De plantaardige barista’s zijn gekeurd op de mate van schuimbaarheid, textuur en de smaak. Ze zijn opgeschuimd met een melkopschuimer (deze) en vervolgens zonder koffie geproefd. Twaalf bakken koffie werd toch wel erg gortig en een babyccino is tegenwoordig ook helemaal hip. De volgorde van proeven was geheel random. Hieronder vind je een overzicht van onze bevindingen op schaal van 1 tot 5, waarbij 1 niet te drinken was en een 5 enorm lekker. Daarna volgt bij iedere barista een korte toelichting.

Barista taste test uitslag

De uitslag

Plaats 12 en 11

Rude Health Almond en Rude Health Kokos

Rude Health Almond 
Schuimbaarheid: 2
Smaak: 2
Textuur: 1
De smaak is niet vies, maar wel wat flauwtjes. Het lijkt met inschenken of het een goed stevig schuim is, maar niets blijkt minder waar, Het is een luchtig schuim waar de lepel niet op blijft liggen.

Rude Health Kokos
Schuimbaarheid: 2
Smaak: 2
Textuur: 1

deze barista schenkt goed maar is vrij snel daarna gelijk plat/ opgelost. Hij is erg waterig en heel een heel licht kokos smaakje. Dit heeft eerder iets weg van koffiemelk dan van melk geschikt om op te schuimen.

Plaats 10

AH Terra haverbarista

Schuimbaarheid: 4
Smaak: 1
Textuur: 1
Dit is eigenlijk de meest vieze barista die we geproefd hebben. Maar het schuim is dan wel weer erg stevig en daardoor kwam deze barista niet op de laatste plaats. De smaak heeft iets weg van rauwe peulvruchten en karton. De geur is ook aan de muffige kant. Waarbij je bij de barista’s op plaats 12 en 11 nog kunt gebruiken voor de havermout is deze barista voor geen enkel gebruik aan te raden.

Plaats 9 en 8

 Alpro Amandel en Arla Jörd

Alpro Amandel
Schuimbaarheid: 3
Smaak: 4
Textuur: 2
Deze barista is erg zoet van zichzelf. Mocht je hem gebruiken voor in de koffie dan heb je absoluut geen suiker meer nodig. Het schuim is niet romig, maar juist heel luchtig en er zitten kleine luchtbelletjes in. Hij schenkt ook niet vloeibaar, maar in klonten. Het is een uitgesproken smaak. Een gevalletje: je moet ervan houden.

Arla Jörd (haver)
Schuimbaarheid: 3
Smaak: 4
Textuur: 2
Deze barista schuimt prima op. Wel is het schuim heel luchtig. Het smelt direct weg in de mond en er blijft weinig schuim over. De smaak is prima voor een barista. 

Plaats 7 en 6

Friesche Vlag en Lidl Vemondo

Friesche Vlag (Haver)
Schuimbaarheid: 4
Smaak: 4
Textuur: 2
Het schuim van Frische Vlag is behoorlijk luchtig. Ietsje minder romig en neutraal van smaak. Mocht je niet van een vol romige dikke schuimlaag houden dan is deze barista perfect.

Lidl Vemondo (Haver)
Schuimbaarheid: 4
Smaak: 3
Textuur: 3
Deze barista schuimt goed op en is redelijk romig. De barista heeft een beetje een weeïge karton smaak. Voor de smaak geven we liever het cijfer 2,5. Deze barista is het net niet.

Plaats 5 en 4

Elovena en ROA (Real Oat Arts)

Elovena
Schuimbaarheid: 4
Smaak: 3
Textuur: 4
Deze barista schuimt goed en schenkt mooi in. De lepel blijft op het schuim liggen, maar zakt langzaam het schuim in. Het schuim is best romig en heeft een goede ongezoete smaak. Prima voor bij de koffie. 

ROA
Schuimbaarheid: 3
Smaak: 4
Textuur: 4
De verwachtingen van deze barista zijn hoog, omdat we deze ook vaak in de horeca zien. Toch haalt het net de top 3 niet. Het schuim is niet heel stevig en lost snel op. Het heeft een goede neutrale smaak en is dus prima voor in de koffie. 

Plaats 3 en 2

Alpro kokos en Oatly

Alpro kokos
Schuimbaarheid: 4
Smaak: 5
Textuur: 4
Wauw! Deze barista heeft een goede kokos smaak en doet denken aan een tropisch drankje. Hij is goed romig en stevig. Met inschenken is hij niet helemaal vloeibaar maar een beetje flodderig. De kokossmaak overheerst wel enorm, dus voor door de koffie moet je er wel van houden. Wel enorm geschikt voor de thee of chai-latte. 

Oatly
Schuimbaarheid: 4
Smaak: 4
Textuur: 5
Heeft een goede knipper als je hem inschenkt. Deze barista schuimt goed en is behoorlijk romig. Het heeft een neutrale smaak en dus perfect voor door de koffie. Wij snappen wel dat iedereen fan is van Oatly. Van alle haver barista’s is dit onze favoriet!

Plaats 1

Alpro soja

Schuimbaarheid: 5
Smaak: 5
Textuur: 5
Absoluut onverwacht is dit de allerbeste plantaardige barista. Het schuim is stevig, romig en fluweelzacht. Het schuim is dik en blijft ook goed waneer je het schenkt. De smaak is neutraal en dus perfect voor in de koffie. Deze soja barista is wel echt anders dan reguliere sojamelk en heeft een veel beter schuim en romigheid.

Barista taste test uitslag

Geschreven door: Bonusvegan