Omslag SWAPS Palmolie vrij

Palmolie is slecht. Je hoort het steeds vaker. De opmars van palmolie vrije producten wordt steeds groter. Voor palmolie worden grote stukken natuurgebied verwoest en het leefgebied van honderden dieren aangetast. Maar is palmolie nu echt zo verschrikkelijk slecht? Is palmolie boycotten de beste oplossing? En wat zijn de alternatieven? Je leest het in deze blog.

DISCLAIMER: er wordt niet opgeroepen om palmolie te boycotten! Alternatieven zijn vaak nog minder duurzaam. Er wordt gevraagd om bewustwording

Altijd op de hoogte van de vegan aanbiedingen en nieuwste producten?

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief.

Palmolie

Wat is palmolie?
Palmolie wordt verkregen uit de vruchten van de Afrikaanse oliepalm. Het is een enorm  veelzijdig ingredient met vele voordelige toepasbaarheden. Het is semi-vast bij kamertemperatuur waardoor eventuele spreads/cremes smeerbaar blijven. Het is resistent tegen oxidatie en voorkomt dat producten sneller over de datum gaan. Daarnaast is het geur- en smaakloos en goedkoop. Het wordt dan ook gebruikt in heel veel verschillende producten

Waarom is palmolie niet duurzaam?
Palmolie is eigenlijk een ‘fantastisch’ ingredient, maar het kent een enorme keerzijde. Door de enorme vraag worden er in hoog tempo bossen gekapt of platgebrand voor de aanleg van palmolie-plantages. Gemeenschappen en diersoorten zoals de Orang-Oetan en Sumatraanse tijger worden door de verwoesting van hun leefgebied verdreven. 

Alternatieven voor palmolie
De vraag naar palmolie is enorm. Er zijn alternatieven voor palmolie beschikbaar. Echter zijn deze prijziger, waardoor het niet aantrekkelijk is voor producenten. Een nadeel van de alternatieven voor palmolie is ook dat deze een minder grote opbrengst hebben per hectare. Voor een alternatief als soja- of kokosolie is veel meer hectare grond nodig om dezelfde hoeveelheid te leveren. Dit is dus ook geen oplossing. 

[WWF]

Boycotten van palmolie?

Zouden we het gebruik van palmolie in producten moeten boycotten? Nee, dat is ook geen oplossing. Belangrijk is dat de wereld anders omgaat met palmolie. We de nog bestaande regenwouden beschermen en de vraag naar palmolie afremmen. Zo moeten er meer producten komen zonder palmolie waar dat mogelijk is. De uitdaging zit hem daar in het ontwikkelingen van een formule met dezelfde gunstige eigenschappen.

Online challenge: één week palmolievrij leven - doe je mee?

Marcels greensoap logo

Je kan me alles vragen, een week plasticvrij, een week zonder geraffineerde suikers, een week zonder alcohol, een week zonder… noem het maar. Maar een week zonder palmolie is niet makkelijk, maar niet onmogelijk.

Om een stukje bewustwording te creëren organiseert Marcel’s Green Soap een online challenge: één week palmolievrij leven. En dat is nog behoorlijk lastig, want echt overal zit palmolie in. 

Gelukkig in groente, fruit, rijst, aardappel en brood niet. Dus daar kom je al een heel eind mee. Probeer deze week vooral producten met olie/boter te vermijden. 😉 Vooral in huishoudelijke producten kan palmolie verstopt zitten. Hieronder hebben we wat producten op een rijtje gezet zonder palmolie. 

Ik ben benieuwd hoe het jouw af gaat. 🙏🏼 En onthoud voor jezelf, alle beetjes helpen. 

Lees hier het standpunten van Marcel’s Greensoap over palmolie:
Onze kijk op palmolie

Producten met/zonder palmolie

Het is erg lastig om te achterhalen of een product wel of geen palmolie bevat. Dit mede doordat het ‘vele namen’ kent. In voedingsmiddelen staat het meestal tussen de ingrediënten als plantaardige olie (palm), palmvet of palmolie. Maar alle volgende termen zijn ook mogelijk en worden vaak genoemd in verzorgings- of schoonmaakproducten:

Palmolie komt in ontzettend veel productcategorieën voor. Hier een overzicht van een aantal van deze categorieën en van (bekende) merken die wel/geen (duurzame) palmolie maken. Handig om richting een meer palmolie vrij leven te gaan. 

Kijk vooral goed naar het etiket, er zijn namelijk nog meer producten die vaak palmolie bevatten zoals bouillonblokjes, margarine, sauzen en kant-en-klare maaltijden. Staat er een (bekend) merk niet tussen? Laat het weten! 

Schoonmaak- & wasmiddelen

In schoonmaak- en wasmiddelen dient palmolie vaak als emulgator. Een emulgator helpt het mensen van stoffen die normaal niet zo goed mengen, zoals water en olie. Daarnaast dient palmolie als wasactieve stof. Het weekt het vuil los en zorgt ervoor dat dit opgelost in het water achterblijft. 

Geen palmolie: Marcel’s Green Soap, HappySoaps

Shampoo & conditioner

Aan shampoo wordt palmolie toegevoegd omdat het zorgt voor het behoudt van de natuurlijke haarolie. Dit wordt erdoor niet ‘weggespoeld’. Ook in de ze producten heeft het een functie als emulgator en wasactieve stof. 

Geen palmolie: Marcel’s Green Soap, HappySoaps

Pindakaas

Aan pindakaas (en notenpasta’s) wordt palmolie toegevoegd om te voorkomen dat de olie bovenop gaat drijven. Wanneer je dus niet hoeft te roteren om de olie te vermengen kaan je te maken hebben met een product waar palmolie in zit. Met 100% pindakaas zit je dus altijd goed!

Geen palmolie: 100% varianten, Mister’s Kitchen, Yesper’s, De Pindakaaswinkel
(Duurzame) palmolie: Calvé, Whole Earth, supermarkt huismerk pindakaas, PCD pindakaas, Bio+ pindakaas met stukjes noot

Chocolade

In chocolade zorgt palmolie voor glans en dat de chocolade niet smelt bij kamertemperatuur. Aan pure chocolade wordt vrijwel nooit palmolie toegevoegd. Voor de vegan melk varianten hoef je je bij veel merken ook geen zorgen te maken.

Geen palmolie: pure (vegan) chocolade, Hands Off my Chocolate, Tony Chocolonely, Vego
(Duurzame) palmolie: Vegan KitKat

Koekjes

Palmolie in koekjes en andere bakproducten zorgt voor het beluchten van het deeg. Dit is weer gunstig voor de kwaliteit en structuur van het eindproduct. Daarnaast zorgt het ervoor dat het langer bewaard kan blijven. 

Geen palmolie: Nakd, Farm Brothers
(Duurzame) palmolie: AH Bakkers speculaas, Verkade, Trek repen, Lotus Biscoff speculoos koek, Punselie’s stroopkoekjes, Clif bars, Time Out robuuste chocolade koekjes, Oreo

IJs

Palmolie maakt ijs romig en glad/zacht. Waterijsjes zijn al snel vegan én palmolie vrij. Daarom hebben we alleen voor vegan ‘room’ijs merken uitgezocht of er palmolie in is verwerkt. 

Geen palmolie: Ben & Jerry’s
(Duurzame) palmolie: Vegan Cornetto, Magnum, Lickin’ Company

Referenties

8 things to know about palm oil. WWF. (n.d.). Retrieved February 6, 2022, from https://www.wwf.org.uk/updates/8-things-know-about-palm-oil

Palmolie. PalmolieVRIJ. (n.d.). Retrieved February 6, 2022, from http://www.palmolie.info/palmolie/

Producten waarvan je niet wist dat er palmolie in zit. Milieudefensie. (2021, October 15). Retrieved February 6, 2022, from https://milieudefensie.nl/actueel/producten-met-palmolie

World Wildlife Fund. (n.d.). Which everyday products contain palm oil? WWF. Retrieved February 6, 2022, from https://www.worldwildlife.org/pages/which-everyday-products-contain-palm-oil

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Marcel’s Green Soap
Disclaimer

Geschreven door

Iris Moes

Student Technische Geneeskunde met een liefde voor sport. Naast een passie voor medische techniek ook enorm geïnteresseerd in media, video/audio, presenteren, fotograferen en schrijven. Mijn creativiteit kan ik lekker kwijt bij Bonusvegan!