Een ware onderscheiding van Alpro. De gouden lepel. Ik zag Alpro lang als het braafste kindje van de klas. De producten liggen al jaren in de schappen en zijn vegan. Desondanks hoorde ik nooit iets over het klimaat, duurzaamheid en dierenwelzijn. Tot voor kort. Alpro is het braafste kindje niet meer en dat vind ik geweldig! Want op dat vlak lijken Alpro en ik zoveel op elkaar. 😉

De gouden lepel

Ja hé, leuk zo’n onderscheiding, maar wat is het eigenlijk? Ik bedoel, iedereen kan immers een gouden lepel kopen, zijn naam erin graveren en roepen: ik heb een gouden lepel!

Wat het extra speciaal maakt is dat deze gouden lepel niet zelf gekocht is, maar uitgereikt is door Alpro. Een organisatie die zich al meer dan 40 jaar (!) bezig houdt met plantaardige producten. 

Een 100% changemaker, anderen inspireren, stapje extra, motiveren en anderen bemoedigen. Zomaar wat complimenten uit de mail die ik ontvangt! En zo trots als een pauw mailde ik terug: JA IK WIL die onderscheiding! 💚 

Vernoemd naar mij: plantaardig, verleidelijk tropisch 😉

Brave kindje van de klas

Toen ik begon met plantaardig eten, deed ik dat vooral voor mijzelf. Het was mijn keus en ik wilde er vooral geen ‘anderen’ mee lastig vallen. Zo keek ik ook naar Alpro. Het product ligt er, voor iedereen en dat er heel veel voordelen aan kleven, daar hoeven we niet mee te koop te lopen.

Terwijl alle verontrustende klimaat berichten, IPCC rapporten en vele undercover opnames uit de vee-industrie toenamen,  werd het tijd om ze zogenoemde voiceless een stem te geven! En dat is wat Alpro nu ook doet! En I LOVE IT! 🙌🏼

Ten eerste vergt het enorm veel moed om anders te zijn dan anderen. Om de grote massa tegen te spreken, maar desalniettemin niet onmogelijk. Want in de zomer van 2020 ging het roer om. Ik zou en moest de wereld laten zien hoe makkelijk, toegankelijk én goedkoop diervriendelijk eten kon zijn. Kortom: de Bonusvegan. Ik hield niet langer mijn mond meer, maar het was eerder: dit ben ik! En je kan er niet meer omheen. 🙋🏼‍♀️

Veganisme en duurzaamheid

Wanneer je de focus legt op enkel veganisme, vergeet je naar mijn idee een stukje bewustzijn. Laat voorop staan dat veganisme ontzettend veel voordelen met zich mee brengt. Allereerst het dierenleed, maar daarnaast ook gezondheids- en klimaatvoordelen.

Verborgen veganisme

Waar bij veganisme minder vaak aan gedacht wordt is de impact van spullen. Zoals kleding, elektrische apparaten, (plastic) huisraad en ga zo maar door. Al deze spullen moeten geproduceerd worden. Heb je er wel eens bij stil gestaan hoe dit gebeurt?

Kleding

Zo wordt ‘goedkope’ kleding vaak in landen geproduceerd waar geen goede afvalverwerking bestaat. Met als gevolg dat chemicaliën, zoals verf, voor kleding vervolgens in de natuur verdwijnen. Gevolg: vervuild water voor zowel dier als mens.* Dus hoe het ook zij door het kopen van ‘foute’ kleding draag je nog steeds bij aan milieu vervuiling, klimaat vervuiling én dierenleed. Nog niet te spreken over kinderarbeid. Niet echt vegan hè? 

‘Onze fashion wordt hun afval’

Zeer vervuilende ketens:
Primark, Zara, Berska, H&M, Pull&Bear, New Yorker.

Meer weten? Boekentip:

Gouden lepel
Een stukje uit: Dit is een goede gids

(Klik op de afbeelding voor een grotere weergave)

Een mooier mens worden

Ik dwaal af van de daadwerkelijke benoeming/prijs/award. En precies hierom heb ik de gouden lepel. Ik wil inspireren, informeren en vooral bemoedigen. En hoewel dit artikel daarvoor te klein is, staat er veel te wachten. Want ik heb niet voor niets een tussenjaar van mijn passie (het onderwijs) genomen. Dus maak je borst maar nat! Het wordt en jaar vol gedragsveranderingen. En weet je wat een mooie bijkomstigheid is?

Je wordt er alleen maar een mooier mens van! 🥰

Aanbieding?

Weten of de Alpro ergens in de aanbieding is? Klik HIER voor de vegan aanbiedingen van deze week.

Iedere week de nieuwste producten uit de supermarkt in de mail? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief. 

* Mensen behoren tot het dierenrijk. Gebaseerd op de taxonomische indeling van Linnaeus.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Alpro en Blyde PR Amsterdam
Disclaimer