Melkzuur zorgt voor veel verwarring. Is het nu wel of niet vegan? Het woord melk brengt de verwarring mee. Hieronder leg ik je uit wat melkzuur is, waar het vandaan komt en of het wel of niet vegan is. š
Altijd op de hoogte van de vegan aanbiedingen en nieuwste producten?
Melkzuur is van nature voorkomend bij fermentatie door bacteriĆ«n. MelkzuurbacteriĆ«n zetten suiker om in melkzuur. Met dit proces komt er energie vrij. Deze melkzuurbacteriĆ«n worden gebruikt om bijvoorbeeld zuurkool, karnemelk (bah!) en yoghurt te maken. BacteriĆ«n zijn geen dieren en dus vegan.Ā
Conclusie: melkzuur is WEL vegan.
Melkzuur uit zuivelproducten of vlees
Melkzuurbacteriƫn vind je ook in ons lichaam, voornamelijk in de mond en darmen. Ook dieren hebben melkzuurbacteriƫn. Melkzuur wat in zuivelproducten of vlees voorkomt is NIET vegan. Veganisten eten niets dierlijks, dus zullen hier ook niet mee te maken krijgen.
Melkzuur dat toegevoegd wordt aan producten is afkomstig van suikerbieten of maĆÆszetmeel. En laat dat dan WEL vegan zijn! šš¼
Chemische structuur
De chemische structuur (moleculaire vorm) van melkzuur afkomstig uit dieren of suikerbieten is identiek. Zo kan het zijn dat het melkzuur afkomstig is van bacteriƫn gevoerd met lactose (een suiker te vinden in zuivel). Je kan niet zien of toegevoegd melkzuur afkomstig is van een dierlijke of plantaardige bron.
Producenten zijn niet verplicht om de herkomst van het melkzuur op de verpakking te melden. Wil je zeker weten dat het melkzuur in jouw product vegan is? Dan zou je contact op moeten nemen met de producent.Ā
Referentie:Ā MediLexicon International. (n.d.). Is lactic acid vegan? learn more about the source of lactic acid here. Medical News Today. Retrieved January 23, 2022, from https://www.medicalnewstoday.com/articles/is-lactic-acid-vegan#when-is-it-not-vegan