
Moestuin groeiend geluk(t) week 4 – 2025
12 mei 2025
Welkom bij Moestuin Groeiend Geluk(t) week 4 – 2025! Deze week voelde eindelijk als de aftrap van het échte moestuinseizoen. De tomatenplantjes verhuisden, mét schaduwdoek en bramentakken, naar de volle grond, en de grote kaardenbollen kregen een nieuw plekje (al raakten ze daar even van in paniek). Ik vond niet één, maar twéé moestuinmaatjes: eentje in het dorp en eentje online, die me zelfs hielp met een compleet nieuw moestuinontwerp. En na veel wikken enwegen ontwierp ik ein-de-lijk een constructie voor de tomaten die haalbaar is. Kortom: de puzzelstukjes vallen op hun plek, en ik heb weer hoop op een seizoen vol groeiend geluk(t).
Nog nét geen ijsheiligen, maar vooruit dan maar
Overdag heerlijk zonnig, maar s’nachts nog frisjes. Gelukkig hadden we de mini-tunnelkas. Elke ochtend open, elke avond weer dicht: een soort glamping voor tomaten. En hoewel er nog een ochtend was waarop het ijs op het dak lag (leuk, bedankt), besloten we toch de knoop door te hakken. Twintig graden overdag, tien in de nacht, dat moest kunnen. Dus: stekjes erin! 🤞🏼
Moestuinmaatjes: offline én online
Ik plaatste een oproepje voor een moestuinmaatje in de buurt en kreeg meteen reactie van een dorpsgenoot met een uitgebreide tuin. We sporten al samen op woensdagavond, dus dat wordt nu ook moestuinpraat-avond. Maar… ik heb nóg een moestuinmaatje, en die woont in Flevoland. Online leerde ik haar kennen, en zij heeft me deze week geholpen met de grootste uitdaging tot nu toe: hoe pas ik achttien tomatenplanten in één moestuinbak zonder alles te blokkeren? Zij maakte een slim plan met een U-vormige opstelling aan de randen van de bak, waardoor er ruimte overblijft voor paprika, prei, bloemkool en etc. Superfijn! Zo hoef ik niet alles in vakken te stoppen, maar krijg ik een efficiënte indeling.
Kaardenbol-dilemma
In het vak waar ik reuzenzonnebloemen wilde, stonden opeens negen (!) grote kaardenbollen. Blijkbaar hadden die vorig jaar de slakken weten te overleven. Ze zagen er niet per se aantrekkelijk uit, maar volgens mijn online moestuinmaatje zijn ze een insectenlokker en favoriet bij puttertjes. Dus hop, verplaatst. Midden op een warme dag. Resultaat: alle planten lagen plat. We vochten terug met water, schaduw, een parasol en een beetje hoop. De dag erna stonden er gelukkig alweer wat rechtop. Nu maar hopen dat het goedkomt.
Uitplanten met beleid (en een schaduwdoek)
Zondagavond, na bedtijd van onze dochter, begon het tomatenplantjes-project. Eerst in een emmer water, dan het plantgat vullen met water, daarna pas de plant erin. En: bramentakken eromheen tegen slakken. Bonus: schaduwdoek gespannen tussen palen met snelbinders voor de eerste dagen. Want tja, als je ze zo diep in de grond stopt dat alleen het topje nog zichtbaar is, voelt dat alsof elk zuchtje wind fataal kan zijn.