Logo Bonusvegan
Home > Review: Documentaire SeaSpiracy

Review: Documentaire SeaSpiracy

SeaSpiracy

Recent verscheen de nieuwe documentaire Seaspiracy op Netflix. Hierover was op social media veel te doen, er verscheen zelfs een #watchseaspiracy challenge. In dit artikel een review en een samenvatting.

Introductie

Ali Tabrizi is de filmmaker/director van Seaspiracy. Hij is opgegroeid aan de kust van Engeland. Al toen hij jong was ontdekte Ali de wereld met zijn camera en was toen al gefascineerd door de zee en wat zich daarin bevindt. In India leerde hij zichzelf de kunst van filmmaken. Door zijn interesse in het openbaren van de waarheid en zijn passie voor klimaatproblemen, begon hij al snel met het werken aan de documentaire Seaspiracy. Ali maakte de documentaire niet alleen, namelijk samen met assistent director Lucy Tabrizi en excecutive director Kip Andersen (Bekend van documentaires “An Inconvenient Truth” en “Cowspiracy”).

Samenvatting

Al jaren is bekend dat we te maken hebben met plastic soep. We spreken over tonnen afval die in zee belanden. De visindustrie levert hier een enorme bijdrage aan, en gaat zelfs nog een paar stappen verder. Binnen deze industrie gaat er namelijk meer mis dan wij denken. Deze documentaire brengt de misstanden binnen deze industrie aan het licht. Daarnaast laat Ali ons de werkelijke waarde van keurmerken zien, die op bijvoorbeeld tonijnblikken te vinden is. Hij laat ons zien dat overbevissing een enorm probleem is voor mens, dier én milieu. Verder zoomt de documentaire niet alleen in op dierenkwesties zoals bijvoorbeeld de dolfijnenjacht in Taiji en de walvisvangst bij de Faroe Islands, de documentaire vertelt ons ook het verhaal van slavernij binnen de visindustrie zoals in Thailand. Ali geeft ons de schokkende cijfers. bijvoorbeeld het feit dat er 30,000 haaien worden gedood per uur, of het feit dat negentig procent van de allergrootste vissen in de zee, uitgestorven zijn door visserij.

Seaspiracy

Review

Ik vind het persoonlijk een fantastische documentaire. Niets wat we in de documentaire te zien krijgen is fantastisch, maar wel het feit dát we het te zien krijgen. Zitten er schokkende beelden in? Jazeker. Ga je het droog houden? Waarschijnlijk niet. Ik dacht dat ik wist wat er in de vis industrie aan de hand was, maar tijdens het kijken van deze documentaire realiseerde ik me dat ik de horror binnen deze industrie heb onderschat. In deze documentaire is geen gebruik gemaakt van hele luxe ruimtes of luxe kleding, je kunt namelijk echt zien dat alle moeite in de manier van filmen en in de manier van vormgeven is gestoken. Dit maakt voor mij een documentaire geloofwaardiger. De manier van vertellen is zeer prettig en wordt afgewisseld met echte beelden. Daarnaast worden verschillende mensen binnen de visindustrie geïnterviewd en krijgen te maken met kritische vragen. Het verhaal wordt dus van niet slechts één kant belicht. Wat mij betreft is Seaspiracy een must-see documentaire!

Geen trek meer in vis?

De supermarkt ligt tegenwoordig vol met vegan visvervangers. Van kibbeling tot garnalen. Kijk hier welke opvolgers er bij jou in de supermarkt te vinden zijn.

Geschreven door: Bonusvegan