Boerenkool stamppot met spekjes van tempeh

In een Hollandse keuken kan stamppot met spekjes natuurlijk niet ontbreken. Daphne van @haakensmaak maakte een vegan boerenkool stamppot met spekjes van tempeh. Het geheim voor de spekjes is eigenlijk heel simpel. 😉

Stamppot

Stamppot kan je eindeloos variëren met allerlei groenten. Andijvie, wortels, raapstelen, bloemkool en ga zo maar door. Met een vleugje Marroko met ras-el-hanout en kikkererwten of een vleugje Indisch met ketjap. Het kan allemaal. Daphne maakt een stamppot met spekjes van tempeh.

Tempeh

Dit recept is met boerenkool, maar waar het allemaal om draait zijn de spekjes. Gemaakt van tempeh. Een product gemaakt van gefermenteerde sojabonen met een licht zurige, nootachtige smaak. Gemarineerde tempeh neemt de kruiden goed op en daarom is tempeh een veelzijdig product. Het geheim van tempeh spekjes? De kruiden. 😉 Eigenlijk is het vrij simpel. Je gebruikt speklapjes kruiden. Die zijn in essentie vegan, maar check altijd nog even het etiket. In sommige kruiden kunnen dierlijke producten zoals honing of melk verwerkt zijn.

Makkelijke oplossing?

Gaat jouw voorkeur niet uit naar tempeh? Geen probleem. In dit artikel staan vegan spekjes uit de supermarkt. En mocht je echt geen zin hebben kan je altijd nog een kant en klaar maaltijd halen. 😉

Vegan spekjes

Vegan spekjes – 100% plantaardig

Bovenop die snert wil je misschien spekjes en door je stamppot is het ook wel lekker. Maar hoe doe je dat als vegan? Gelukkig waren er mensen die daar een geweldige vervanger voor bedachten! En niet zomaar ééntje, we kunnen zelfs kiezen! Hieronder een overzicht van alle vegan spekjes! (Je moet er alleen wel zelf

Read More »
Vegan maaltijden

Snel klaar? Kant-en-klaar!

We snappen allemaal dat je niet altijd zin hebt om te koken. Gelukkig zijn er veel verschillende kant-en-klare maaltijden, die nog niet eens zo ongezond zijn! Heb je echt geen zin om in de keuken te staan? Zo gepiept met deze kant-en-klaar maaltijden! Navigatie Salades Albert Heijn  Lidl Jumbo Diepvriesmaaltijden Jumbo  Salades Albert Heijn AH

Read More »
boerenkool stamppot vegan spekjes tempeh

Boerenkool stamppot met vegan spekjes van tempeh

Bonusvegan
Bereidingstijd 25 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Hollands
Porties 4 personen

Benodigdheden

  • pureestamper
  • pan met ruime hoeveelheid zonnebloemolie of frituurpan

Ingrediënten
  

  • 1 kg iets kruimige aardappel
  • 600 gram verse boerenkool
  • 3 stuks rode uien
  • 40 gram ongezouten plantaardige boter zoals Flora of Wajang
  • 1 eetlepel milde mosterd
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 250 gram tempeh
  • 2 eetlepel Verstegen Kruidenmix voor speklapjes
  • zout en peper optioneel

Instructies
 

  • Snijd de tempeh in kleine reepjes. Mix met de olie en de kruidenmix voor speklapjes in een afgesloten bakje. Laat marineren, hoe langer hoe beter. 
  • Schil de aardappelen, snijd in gelijke stukken en kook samen met de boerenkool in een ruime pan in 20 minuten gaar.
  • Snijd de uien in achten. Verwarm de helft van de boter in een koekenpan en karamelliseer hierin de rode ui 8 min. op middelhoog vuur. Verwarm de olie in de (frituur)pan.
  • Giet de aardappelen en boerenkool af en vang een kopje kookvocht op. Stamp met de boter, mosterd en wat kookvocht fijn tot een smeuïge stamppot. 
  • Frituur de tempeh stukjes totdat ze gaan kleuren. Ze worden flink bruin, maar mogen niet zwart worden. Donker staat gelijk aan knapperig en dat maakt ze heerlijk! Laat ze even uitlekken op keukenpapier en schep ze door de stamppot heen.
  • Breng zonodig op smaak met peper en zout. Serveer de stamppot met de uien en een klodder mosterd.
  • Eet smakelijk!
Trefwoord boerenkool, vegan spekjes, tempeh
Boodschappenlijstje