Vegan Alfredo saus gemaakt van bloemkool! Of in de volksmond ook wel: pasta met witte saus genoemd. Deze variant is gezonder dan saus op basis van room. Vanaf nu kan je zonder schuld genieten van een heerlijk bord vegan tagliatelle met Alfredo saus.

Fettuccine

Pasta Alfredo komt uit de vijftiende eeuw van Alfredo di Lelio uit Rome. Het traditionele recept is met fettuccine, een dikke platte noedel gemaakt van bloem en ei. Het is vergelijkbaar met tagliatelle en laat de Jumbo vegan tagliatelle zonder ei verkopen. 

Vegan witte saus

Witte saus is vaak op basis van room en kaas. Er zijn eindeloos veel vegan opties voor een witte romige saus. Zo leent bloemkool zich goed voor een Alfredo saus en bevat ook nog eens veel minder vet dan room. Wil je toch dicht bij het traditionele recept blijven gebruik dan plantaardige kookroom en plantaardige parmezaanse kaas. Bijvoorbeeld die van Violife. Door ze samen te verwarmen en te roeren krijg je ook een saus. Helemaal makkelijk is de witte basissaus van de Remia. Die is kant en klaar, opwarmen en opgieten maar. 

Zie hier een artikel over Vegan kaasopvolgers

Violife Alternatief voor prosociano kaas wedge
Violife Alternatief voor prosociano kaas wedge
Remia Cuisine Basissaus Wit
Remia Cuisine Basissaus Wit

Inspiratie

Je kan pasta met vegan witte saus eindeloos combineren met verschillende groenten en vleesopvolgers. Hieronder wat inspiratie

Groente

  • Doperwten
  • Spinazie
  • Courgette
  • Champignons (geen groente 😉)

Vleesopvolgers

Vegan romige pasta

Vegan bloemkool Alfredo pasta

Pasta met een vegan Alfredo saus op basis van bloemkool om het extra romig te maken
Gang Hoofdgerecht
Porties 2 personen

Benodigdheden

  • Keukenmachine

Ingrediënten
  

  • 350 gram bloemkool roosjes
  • 1 groentebouillonblokje
  • 1 eetlepel olie
  • ½ ui gesneden
  • 3 teentjes knoflook
  • 1-2 eetlepels edelgistvlokken
  • peper en zout
  • 150 gram tagliatelle
  • kookroom of boter Optioneel

Instructies
 

  • Kook de bloemkool met een bouillonblokje ongeveer 5 minuten.
  • Giet de bloemkool af en bewaar wat kookvocht.
  • Kook ondertussen de tagliatelle in een ruime pan met water volgens de verpakking.
  • Mix de bloemkool, ui en knoflook in de blender tot een dikke romige saus.
  • Voeg beetje bij beetje edelgistvlokken en zout toe tot de saus de gewenste smaak heeft.
  • Als de saus nog te dik is, voeg meer kookvocht toe.

Optioneel

  • Voor een meer romige smaak voeg kookroom of boter toe aan de saus
  • Voeg gebakken champignons en spekjes toe
  • Bestrooi met plantaardige parmezaanse kaas (violife)
Trefwoord Alfredo, Bloemkool, Pasta

Het recept thuis gemaakt? Of een variatie hierop? Ik ben erg benieuwd. Laat het me weten hieronder in de comments, tag me op Instagram, Facebook of twitter. Ik ben enorm benieuwd naar jouw heerlijke bord pasta. ☺️