Niet alle nagelijk is vegan én dierproefvrij.
Vind hier waarom niet en welke vegan nagellak merken er beschikbaar zijn. 

Waarom is nagellak niet vegan?

Het is niet geheel bevestigd, maar naar alle waarschijnlijkheid werden er al rond 7000 v.Chr nagels gelakt. Rond 3000 BC werd ook al de eerste nagellak gedragen in China. Toen een mengsel van allerlei dierlijke producten als bijenwas, gelatine en eiwit. De kleur kwam door toevoeging van bijvoorbeeld gemalen bloemblaadjes. Anno nu is nagellak niet meer weg te denken, maar is er wel vegan dierproefvrije nagellak beschikbaar? 

Ingrediënten
Nagellak moet aan allerlei eisen voldoen, zoals: kleur, vloeibaarheid, hechting aan nagels, niet snel brokkelen en snel drogen. Nagellak is dan ook een van de minst natuurlijke cosmetica producten. Naast chemische stoffen kan het dierlijke producten bevatten als talg (uit rundervet), guanine (uit vissenschubben) want zorgt voor de leuke ‘glitter’ of bijenwas voor glans. 

Dierproeven
Een nagellak kan vrij zijn van dierlijke ingrediënten en het vegan logo bevatten. Echter kan deze nog wel getest zijn op dieren zoals ratten en konijnen. Bij de dieren wordt vooral getest op allergieën door de nagellak op de huid te smeren. 

Vegan én dierproefvrije nagellak
Vegan nagellak bevat geen dierlijke ingrediënten. Voor de glitter kan bijvoorbeeld aluminium of nep-parel zijn gebruikt. Het is ook belangrijk erop te letten dat de nagellak diervriendelijk (Cruelty-Free) is. Vaak wordt dit aangegeven met een logo. Check dus of beide voorwaarden voldoen voor een nagellak. 

Geschreven door

Iris Moes

Student Technische Geneeskunde met een liefde voor sport. Naast een passie voor medische techniek ook enorm geïnteresseerd in media, video/audio, presenteren, fotograferen en schrijven. Mijn creativiteit kan ik lekker kwijt bij Bonusvegan!