Bonusvegan knipoog

Je kunt er de klok op gelijk zetten zodra en een post of een blog online komt. De vegan politie is er als de kippen bij. Er is namelijk altijd wel iemand waarbij ik het niet goed kan doen. Is het teveel plastic, zit er palmolie in of is het niet vegan? De vegan politie weet het altijd beter. Jammer, want het wordt er namelijk niet echt leuker op om influencer te zijn in de vegan wereld. Een open brief aan de vegan politie.

Altijd op de hoogte van de vegan aanbiedingen en nieuwste producten?

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief.

Beste vegan politie,

Laat ik beginnen met het feit dat ik niet perfect ben. Verre van. Maar wat ik wel doe is mijn best. En meer dan dat kan ik niet doen, wel?

Zodra er een blog, een post of een video online komt ben je er als de kippen bij. Ik doe namelijk altijd wel iets niet goed. Er is teveel plastic, er zit palmolie in, het bedrijf is niet vegan, het product is niet vegan (wat ik me niet kan voorstellen), het wordt verkocht in China, mijn kat krijgt vlees, vliegen is slecht voor het milieu, paracetamol is niet vegan, dat is greenwashing enzovoort enzovoort. Herken jij jezelf hierin?

Vegan politie plastic

Wat ik mezelf af vraag: waarom lig ik zo onder een vergrootglas? Waarom steek je die energie niet in het voeren van actie tegen de vlees industrie? Is dat minder erg dan palmolie of plastic? Waarom moet je constant iemand terecht wijzen die iedere vrije minuut vol passie in het veganisme steekt?

Denk je daadwerkelijk dat dit mij motiveert om dit werk met plezier te doen? 

Terwijl ik net zo goed voor de klas kan staan, biologie lessen kan geven. Die kinderen zeuren niet over palmolie, plastic en China. Die zorgen ervoor dat ik wel plezier in mijn werk blijf houden. En sterker nog, wat meer salaris oplevert + zekerheid. Én het onze huizenjacht makkelijker maakt, want ja mijn ZZP inkomen mag ik nu (nog) niet meetellen.

Blijkbaar ben je zo. Blijkbaar wil je jouw energie steken in het slecht laten voelen van andere vegans. Ergens vind ik het ook enorm verdrietig voor je, dat je niet inziet dat ik zo enorm mijn best doe.

Aan de andere kant ben ik ook erg benieuwd hoe jij leeft. Gebruik jij nooit plastic? Of palmolie? En al jouw groente en fruit groeien niet door middel van dierlijk mest?

Het zou me eigenlijk niet moeten raken, maar dat doet het wel. Want dit is werk wat ik met compassie doe. Ik heb mijn baan opgezegd, heb een onzeker inkomen. Werk 80 uur per week. En nee ik hoef geen medelijden, want ik doe het uit liefde voor de dieren. En als ik ervoor kan zorgen dat iemand een vegan optie kiest, dan doe ik dat. Ondanks palmolie of plastic. Want het veganisme is nog altijd beter dan vlees én plastic of vlees én palmolie, niet?

Dus hou alsjeblieft het plastic en palmolie gezeik voor je. En steek die energie in betere zaken. Stuur vleeseters een berichtje, ga buiten stoepkrijten of maak vegan soep voor het hele bejaardenhuis.

Maar laat mij met rust. 🖕🏼

Liefs, 

Judith