Er zijn vele vleesvervangers geschikt voor een vegan barbecue. Denk aan vegan hamburgers, vegan worstjes en vegan shaslicks. Een vegan barbecue is veel makkelijker dan je zou verwachten. Je kan ook veel met groente en kruiden doen. Zelfs fruit kan op de barbecue. Deze blog staat boordevol tips voor een succesvolle barbecue!

Vegan hamburgers

In iedere supermarkt zijn tegenwoordig wel vegan hamburgers te vinden. Deze kan je gemakkelijk op de barbecue leggen. Vooral de vegan juicy steak (lidl), de sensational burger van Garden Gourmet, de Ereburger van de vegetarische slager en de Beyond Meat burger (de laatste drie vind je bij de grotere supermarkten) zijn erg lekker voor op de barbecue. Met een lekker dipsausje maak je het helemaal compleet.

  • Klik HIER voor een overzicht van alle vegan hamburgers
  • Klik HIER voor een overzicht van alle vegan sausjes

Vegan worstjes

Het aanbod vegan worstjes wordt steeds groter, maar ze zijn nog niet in iedere supermarkt te vinden. De Albert Heijn geeft je de grootste slagingskans voor een vegan barbecue worst. Zo zijn de braadworsten van Vivera en van Garden Gourmet zeer succesvol. De vegan sausages van Beyond Meat lijken zo echt op dierlijke worsten en zijn erg geliefd voor op de barbecue.

  • Klik HIER voor een overzicht van alle vegan worstjes
  • Klik HIER voor een overzicht van alle vegan sausjes

Vegan shaslicks

Fotocredits: Natuurell.nl

Je kent ze wel, spiesjes voor op de barbecue. Veganizen is super simpel, in een handomdraai heb jij vegan shaslicks op de barbecue liggen. In plaats van het dier kan je ook vegan kipstukjes, vegan balletjes, tempeh, sojabrokken of peasmaker gebruiken.

  • Klik HIER voor een overzicht van alle vegan kipstukjes
  • Kant en klare seitan saté spiesje van Wheat Pray Love
  • Kant en klare spiesjes van SoChicken bij de Jumbo
  • Vegan saté spiesjes maken? Klik HIER voor het recept.

Toch liever een spiesje zonder vleesvervanger? Ik maakte een kleurrijke spies met groente en heerlijke kruiden. Meng wat kruiden (tijm, rozemarijn, peper en zout met olijfolie). Marineer de groente in dit kruidenmengsel. Rijg aan een, in koud water geweekte, satéprikker en voilà. Klaar voor de barbecue.

Bijgerechten

Gegrilde spicy ananas

Smeersels

Bij een barbecue mag het stokbrood of breekbrood niet ontbreken. Je kent het wel, nog voordat de barbecue aanstaat is het stokbrood al op. 😅  Hieronder tips voor heerlijke vegan smeersels.

Klik HIER voor een overzicht met alle smeersels voor op stokbrood

Toch liever zelf smeersels maken? Dat kan makkelijk met een plantaardige boter en kruidenboterkruiden. (Bijvoorbeeld van verstegen of Euroma).

Variaties op kruidenboter:

  • Kruidenboter met Italiaanse kruiden
  • Kruidenboter met siraccha
  • Plantaardige boter met cajun kruiden (zie foto)
Fotocredits: natuurell.nl

Salades

Fotocredits: natuurell.nl

Vegan salade voor bij de barbecue is heel simpel. Bedenk de salade die jij zou willen en vervang het dierlijke product voor een plantaardige variant.

 

Sausjes

Lekkere sausjes bij de vegan barbecue? Wat dacht je van vegan whiskey cocktail saus of knoflooksaus? Bij de Albert Heijn heb je de grootste kans op slagen. Bijvoorbeeld Mister Kitchen’s vegan whiskey cocktail saus.

Klik HIER voor een overzicht van alle vegan sausjes.

Gegrild fruit

Fruit op de barbecue kan een heerlijk frisse toevoeging zijn. Je kan meerdere soorten fruit grillen. Denk aan

  • Watermeloen (lekker met munt)
  • Ananas
  • Perzikken

Voor het recept voor gegrilde spicy ananas klik HIER.

Barbecue inspiratie

@plantpedagoog
@volwaardigplantaardig