Logo Bonusvegan
Home > Thuiswonend en non-vegan ouders, hoe ga je daarmee om?

Thuiswonend en non-vegan ouders, hoe ga je daarmee om?

Zelden komt het voor dat het hele gezin vegan is. Hoe ga je er als jongere mee om als je thuiswonend bent, en je ouders niet vegan zijn? Sommige ouders houden daar rekening mee maar lang niet allemaal. Dit onderzoek over thuiswonende vegans, is vooral gestart om elkaar te helpen en tips te geven. Daarom is een groep jongeren gevraagd om te vertellen hoe het is om als enige vegan te zijn in het gezin.

Om inzicht te krijgen in de thuissituaties van deze jongeren is een viertal vragen opgesteld. Uit deze vragen zijn ook een hoop tips naar voren gekomen, dus wellicht kan het je helpen dezelfde situaties thuis anders aan te pakken!

Geen invloed op de boodschappen
Om een algemeen beeld te krijgen van de situatie van de deelnemers van dit onderzoek, is de vraag gesteld óf er invloed uitgebracht kan worden op de boodschappen, of hoe zij daar mee om gaan. Voor sommige jongeren zijn de boodschappen een lastige kwestie.. Niet iedereen heeft daar invloed op, wanneer dit wel zo is, kost het vaak extra geld. Uit de verhalen van de jongeren blijkt dat het avondeten nog lastig kan zijn. Anouk is zo’n jongere. Zij is al 9 jaar vegetariër en daar wordt gelukkig rekening mee gehouden. Echter is plantaardig kunnen eten nog lastig. Haar ouders kopen bijvoorbeeld wel eens vleesvervangers waar dan toch nog ei in blijkt te zitten. Om verspilling tegen te gaan eet ze het, maar ze voelt zich er eigenlijk niet prettig bij. Vaak gaat Anouk voor kleine boodschappen zelf nog naar de winkel. Wanneer ze zelf een vegan maaltijd kookt kunnen ze daar wel van genieten.

“Soms vind ik het jammer dat ik alles zelf moet betalen, omdat ik immers wel nog steeds thuis woon”

Bij Kimberley loopt het een beetje anders. Zij ging van jarenlang vegetarisch eten, plotseling over naar vegan. Ondanks het feit dat dit een enorme stap was voor haar ouders, raakten zij hier wel aan gewend. Haar moeder vond dit in het begin nog erg lastig waardoor Kimberley alles zelf ging doen, gescheiden van haar ouders. De boodschappen werden handig geregeld; van haar ouders mocht Kimberley alle boodschappen die ze nodig had, op het lijstje zetten zodat haar moeder kan zorgen dat het in huis komt. Tegenwoordig is het niet vreemd meer dat Kimberley plantaardig eet. Het is zelfs zo dat haar moeder regelmatig plantaardig kookt!

Sara geeft aan de situatie soms wel lastig te vinden. Zij doet zelf alle boodschappen omdat haar ouders niet achter haar eetkeuze staan. “Soms vind ik het jammer dat ik het allemaal zelf moet betalen, omdat ik immers wel nog steeds in huis woon”. 

Vegan koken

Informeren over veganisme

Veganisme is voor sommigen nog een gevoelig onderwerp omdat non-vegans het gevoel kunnen krijgen dat ze bekritiseerd worden. Daarom kan het lastig zijn hoe je tactvol tegen je ouders zegt dat je plantaardig wil eten en waarom. Om deze reden is de vraag gesteld óf ouders weten waarom hun kind voor vegan kiest en hoe de jongeren hen hierover hebben geïnformeerd. In veel antwoorden van jongeren is te lezen dat ouders zich vooral zorgen maken of hun kind wel genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt. Gelukkig is dit iets wat makkelijk op te lossen is met supplementen. Het is zelfs zo dat ook non-vegans vaak een B12 tekort hebben omdat de hoeveelheid in vlees, niet aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid voldoet. Vaak ligt het probleem ook bij de ‘gewoonte’ van het consumeren van zuivel en vlees. Zo geeft bijvoorbeeld Sara aan dat haar ouders snel weer terugvallen in oude gewoontes. Dan is er thuis een vegan zuivelvariant in de smaak gevallen, maar dan wordt het niet nog een keer gekocht. Ook kan de belevingswereld van de ouders geheel anders zijn. Veel jongeren zitten natuurlijk op sociale media zoals Instagram, waarbij je heel makkelijk verdieping kunt vinden in onderwerpen zoals veganisme. Wanneer ouders hier niet in mee gaan is het lastig om ze hier mee in aanraking te laten komen.

“Zo kan een week geen vlees eten al 130 liter water besparen”

Wat betekent vegan zijn?
Sara geeft hierbij ook aan dat bij enige uitleg over veganisme, al vrij snel wordt afgehaakt. Filmpjes laten zien over de verschillende industrieën kan helpen mits de persoon/personen er voor open staan.  Vaak speelt hierbij schuldgevoel een grote rol. Zeger geeft aan ook al verschillende dingen te hebben geprobeerd. Wij weten hoe het er in de zuivelindustrie aan toe gaat, alleen weten de ouders dat vaak nog niet, of in ieder geval niet bewust. Zeger laat daarom filmpjes zien over de wreedheden in deze industrie. Ook het laten proeven van bepaalde producten kan een aanzet zijn. Sevala ondersteunt haar onderbouwing met cijfers. Zo kan een week geen vlees eten al 130 liter water, 76 kilometer autorijden en 770 gram dierenvlees besparen. (Bron: WeekZonderVlees) En dan hebben we het nog niet eens over zuivel gehad. Kortom; ondersteun je argumenten met beelden, cijfers, onderzoeken of naslagwerken (zoals boeken).

Aarde

Grote stap

Voor sommige jongeren is overschakelen naar plantaardig een grote stap. En stap die misschien niet altijd gezet wordt omdat er angst heerst voor onvrede in het gezin. Bijvoorbeeld omdat iets anders eten dan vlees/dierlijke producten als ‘vreemd’ wordt gezien, of omdat een van de ouders slager is (geweest). Daarom is de vraag gesteld of er wel eens onvrede ontstaat binnen het gezin over de gemaakte keuze. Deze vraag is dus ook vooral bedoeld om je gerust te stellen. Het blijkt namelijk dat er weinig ruzie is thuis, op het moment dat er over wordt geschakeld naar vegan. Dit helpt jou misschien om er toch voor te kiezen om de omslag te maken. Sevala geeft aan dat er geen ruzie is, maar wel onbegrip. Dit wederom vooral vanwege de voedingsstoffen of de gedachte dat de smaak van dierlijke producten gemist wordt. Door vegan te koken laat Sevala zien dat het tegendeel waar is.

Sara geeft aan dat er wel eens wordt ‘gebotst’ omdat ze niet eet wat haar ouders denken dat ze zou moeten eten als vegan. Ook vinden ouders het vaak heel ingewikkeld. Daarom is zelfstandigheid geboden. Ook heerst er een bepaald vooroordeel over wat veganisten eten, dit kan voor wrijving zorgen omdat dit niet overeenkomt met de werkelijkheid.  Het vegan aanbod is tegenwoordig zo groot in de supermarkten.

Conclusie

Uit dit onderzoek blijkt wel dat iedereen een andere aanpak heeft. Het is natuurlijk maar net de vraag in hoeverre je ouders er voor open staan om aanpassingen te maken. Ondersteunend beeldmateriaal en cijfers zijn zeker een tip om uit te leggen waarom je voor vegan kiest. Ook het laten proeven van maaltijden of baksels kunnen het tegendeel, van het vooroordeel dat over veganisme heerst, bewijzen. Laat je ouders zien wat de opties zijn in de supermarkt, laat ze proeven, leer ze plantaardig koken. Deze stap kan lastig zijn, zeker wanneer de ogen nog geopend moeten worden. Hierom zijn ook de documentaires op bijvoorbeeld Netflix een aanrader. Of laat ze zien op welke social media platformen er gekeken kan worden. Echter komt de gouden tip wel van Rosa: “Heb geduld, en laat je ouders zien wat de mogelijkheden zijn”.

Geïnteresseerd in andere ethische vraagstukken? Dan is het artikel hieronder misschien iets voor jou. Klik op de afbeelding voor meer informatie.

Geschreven door: Bonusvegan