Logo Bonusvegan
Home > Vegan satéspiesjes voor op de barbecue

Vegan satéspiesjes voor op de barbecue

Vegan satéspiesjes voor op de barbecue. Je kan ze maken met tempeh, vegan kipstukjes of met peas maker stukjes. De marinade kan variëren van twee ingrediënten tot aan vele! De basis is en blijft toch wel: zoete ketjap en sojasaus. Dus zin in een heerlijke saté, lees verder voor de beste vegan opties. Meer barbecue tips: lees ze HIER

Tempeh, kipstukjes of ... ?

Ieder heeft zijn eigen voorkeur voor vegan satéspiesjes op de barbecue en daarom staan hieronder wat opties beschreven.

Tempeh heeft een nootachtige stevige bite en neemt goed de marinade op. Hoe langer je de marinde laat intrekken hoe beter deze smaak doorkomt in de tempeh. Snijd de tempeh in blokjes ietsje kleiner dan 1 bij 1 cm. Laat ietsje ruimte over als je ze aan het stokje rijgt.

Vegan kipstukjes zijn neutraler van smaak. Ze nemen de marinade ook goed op, maar dit hoeft minder lang in te trekken. Nadeel is soms wel dat niet alle kipstukjes in de verpakking geschikt zijn voor het stokje. Maar de kleinere stukjes die overblijven kan je dan weer in een salade doen! 💡
Klik HIER voor een overzicht van alle vegan kipstukjes.

Peas maker stukjes zijn gedroogde stukjes op basis van  gele erwten en tuinbonen. Ze zijn te vergelijken met sojabrokken, maar dan veel makkelijker en smaakvoller te bereiden. (vind ik dan) Ze nemen de marinde super goed op, omdat ze van te voren geweekt moeten worden. Ze worden ook nog eens lekker knapperig op de barbecue. Voordeel: ze gaan niet snel over de datum. Klik HIER voor het recept van peas maker zelf of gebruik mijn recept hieronder. (Tip: Houd voor de marinade het onderstaande recept aan en het recept voor de pindasaus van peas maker. 😉)

Een bord met gemarineerde tempeh satéspiesjes met op de achtergrond een barbecue met maiskolven erop.
Gemarineerde tempeh stukjes
Barbecue met satéspiesjes van peas maker stukjes met meloen en munt
Saté spiesjes van peas maker stukjes

Wheat Pray Love

Als je de seitan satéspiesjes van Wheat Pray love hebt geproefd, wil je waarschijnlijk nooit meer anders. Vergeet dit hele recept. Afijn, waarschijnlijk is er nu geen tijd meer om het te bestellen (mits je in Amsterdam woont) dus zou je het toch moeten doen met het recept hier beneden. Maar ze zijn het proeven waard! 

Klik HIER voor de webshop

Wheat pray love satéspiesjes

Marinade

De marinade voor vegan satéspiesjes is vrij makkelijk te maken. De basis is een mengsel van sojasaus en zoete ketjap (verhouding 3:1). Voor wat  extra smaaksensatie kan je daarna nog verse gember of gemberpoeder toevoegen. Knoflook, ui en citroen doen ook wonderen! En voor diegene die meer van een pittige saté houden is een theelepel sambal erg lekker door de marinade. 

Pindasaus

De lekkerste pindasaus is toch wel de pindasaus van Wheat Pray Love. Pindasaus zelf maken is ook erg makkelijk. Gebruik pindakaas als basis en je bent al een heel eind. Voeg wat ketjap, sambal en water of plantaardige melk toe en je hebt pindasaus. De gemakkelijkste variant? De Kant-en-Klaar Pindasaus van de remia. Te vinden bij de grotere supermarkten.

Op deze afbeelding staat een barbecue met daarop twee maiskolven en tempeh saté spiesjes

Vegan saté

Vegan saté, lekker voor op de barbecue of bij een rijstgerecht
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Gang Bijgerecht
Porties 6 satéstokjes

Benodigdheden

  • Houten satéprikkers

Ingrediënten
  

  • 1 blok tempeh (250 gram)
  • 6 eetlepels Ketjap (zoet)
  • 1 eetlepel sojasaus

Optioneel

  • 1 eetlepel agave siroop
  • 1 theelepel knoflookpoeder of 2 geperste teentjes
  • 1 theelepel citroensap
  • 1/2 theelepel gemberpoeder
  • 1/2 theelepel uienpoeder of een halve gesnipperde ui
  • 1/2 theelepel sambal of meer 😉
  • 1 scheutje sesamolie

Instructies
 

  • Week de houten sateprikkers 30 minuten in koud water
  • Snij ondertussen de tempeh in blokjes van 1 bij 1 centimeter
  • Maak de marinade van ketjap en sojasaus (en optioneel de andere kruiden, aanrader!
  • Laat de tempeh minimaal 30 minuten marineren. Hoe langer hoe lekkerder.
  • Rijg ongeveer 5 blokjes tempeh aan 1 stokje. Houd genoeg ruimte over aan de onderkant zodat je de stokjes makkelijk om kunt draaien.
  • Leg de spiesjes op de barbecue of in een pan en bak tot ze donkerder kleuren

Lekker voor erbij

  • De remia satésaus kant-en-klaar of maak zelf makkelijk satésaus van bijvoorbeeld pindakaas.
  • Gebakken/gefrituurde uitjes
  • Gesneden bosui

Aanbieding!?!

Klik HIER voor de aanbiedingen van deze week. Misschien scoor je de kipstukjes of de satésaus wel ergens met korting! 

Geschreven door: Bonusvegan