Vegan wijn klaren

Huh? Wijn niet vegan?
In essentie bevat wijn geen melk, ei of honing zou je denken.
Dus lijkt het in eerste oogopslag vegan.
Maar niets is minder waar. Maar hoe komt je er dan achter of wijn vegan is?

Geef me die tips

Fermentatie

Laten we beginnen bij het begin. Wijn wordt gemaakt uit druiven die gefermenteerd worden. Na het fermentatie proces blijven er deeltjes achter in de wijn. Die deeltjes wil een wijnproducent niet in de wijn hebben en daarom wordt de wijn geklaard (helder gemaakt).

Klaren

Om de wijn snel helder te kunnen krijgen kan gebruik gemaakt worden van vislijm, casseรฏne (melkeiwitten), ei-eiwitten of gelatine (uit botten van zoogdieren). Wanneer dit niet gebruikt wordt mag een wijn vegan genoemd worden. ย Dit kost de boer meer tijd, omdat er gewacht moet worden tot alle deeltjes gezonken zijn.

Is biologische wijn vegan?

NEE! Dat een wijn biologisch is hoeft niet te betekenen dat er geen dierlijke hulpmiddelen zijn gebruikt. Een biologische wijn gaat wel uit dat het zo puur mogelijk is, maar geheel uit te sluiten is het niet.

Vegetarische en veganistische wijn

Er bestaan ook vegetarische wijnen. Hierbij is geen gebruik gemaakt van gelatine of vislijm. Deze wijnen zijn dan geklaard met behulp van kippen eiwitten of melk-eiwitten. Hierdoor mag een wijn vegetarisch genoemd worden.

rosรฉ wijn

Wijn tips

  • Vaak zijn biologische wijnen vegan en staat er een vegan logo op.
  • Check de website www.barnivore.com hier voer je de naam van de wijn in en komt er te staan of het vegan is.
  • Google is je beste vriend. Gebruik zoektermen als: “naam van de wijn” gevolgd door vegan.

Vegan wijn in de supermarkt

Ver hoef je niet te zoeken, want vegan wijnen zijn gewoon te vinden in de supermarkt.

Deel dit met anderen:

WhatsApp
Email
Facebook
Twitter
LinkedIn
Facebook