Logo Bonusvegan
Home > Welke ingrediënten zijn niet vegan? (+e-nummers)

Welke ingrediënten zijn niet vegan? (+e-nummers)

Welke ingrediënten zijn niet vegan?

Welke ingrediënten zijn niet vegan? Waar moet je op letten? Er staat soms zoveel op een product label wat in eerste instantie vegan lijkt, maar het niet is. Of juist andersom. De e-nummers en ingrediënten om te kijken of een product vegan is hebben wij daarom overzichtelijk op een rijtje gezet! 

Altijd op de hoogte van de vegan aanbiedingen en nieuwste producten?

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief.

Product etiket

Volgens de wet moeten op het etiket van een product het volgende worden vermeld:

  • Ingrediëntenlijst (in volgorde van hoeveel er in het product zit). Daarnaast het percentage van een ingrediënten als dit in de productnaam staat. Bijvoorbeeld het percentage soja in soja yoghurt
  • Voedingswaardetabel
  • Houdbaarheidsdatum en bewaarvoorschrift
  • Allergenen moeten worden aangeven met dikgedrukte of hoofdletters.

LET OP: eieren behoren niet tot allergenen, dit wordt dus niet altijd vermeld bij allergenen.

Waarom letten als vegan?

Ingrediënten

Let goed op de volgende ingrediënten. Deze zijn NIET vegan.

  • Zuivel: melk, stremsel, wei(poeder), boter(vet), yoghurt, kaas, caseïne, room, lactose
  • Eieren: ei, eiwit-poeder, kippenei-eiwit, albumine
  • Vlees: let goed op trassi, garnalenpasta en bij bouillon
  • Gelatine
  • Honing
  • Omega-3-vetzuren
  • Vitamine D (is meestal gewonnen uit wolvet)

NIET-vegan E-nummers

Deze e-nummers zijn NIET vegan:

  • E120 (Karmijn): uit schildluizen. Een rode kleurstof (pigment). Wordt gebruikt voor bijvoorbeeld roze muisjes, roze koeken en winegums of ander snoep
  • E542 (Beendermeel): toepassing als kleurstof en bemesting planten
  • E640 (Glycine): uit gelatine. Het versterkt de zoete smaak van een product. Kan worden gebruikt in brood, frisdrank, gebak/banket, snacks, voedingssupplementen en zuivelproducten
  • E901 (Bijenwas): gemaakt door bijen. Het kan worden gebruikt als glansmiddel in snoep. Daarnaast wordt het onder andere gebruikt voor kaarsen, crèmes en cosmetica
  • E904 (Schellak): afscheidingsproduct van luizen. Een glansmiddel voor voornamelijk snoep en koek.
  • E913 (Lanoline): wolvet. Wordt gebruikt als glansmiddel.
  • E920-21 (Cysteine/Cystine): uit dierlijke eiwitten. Meelverbeteraars, verbeterd de bakeigenschappen en maakt meel witter. 
  • E966 (Lactitol): uit melksuiker. Wordt gebruikt als zoetstof. 
  • E1000 (Cholinezuur): uit dierlijk gal. Het dient in producten als emulgator (zorgt dat water en vet egaal kunnen vermengen). Het kan zijn verwerkt in deegwaar als brood, koeken of bakmixen. 
  • E1105 (lysozym): uit kippenei. Dit is een conserveermiddel wat kan zijn toegevoegd aan bijvoorbeeld bier en babyvoeding. 
Deze e-nummers zijn MOGELIJK niet vegan:
  • E304 (Ascorbylpalmiaat): vetzuur kan afkomstig zijn uit dierlijk vet. Dit product gaat het ranzig worden van vetten tegen. 
  • E322 (Lecithine): kan afkomstig zijn uit kippen-eieren. Dit kan worden gebruikt als emulgator in water-olie mengsels. 

Referenties

  1. Hoe herken je dierlijke ingrediënten op het etiket? Voedingscentrum. (n.d.). Retrieved January 22, 2022, from https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/veilig-eten-en-e-nummers/hoe-herken-je-dierlijke-e-nummers-op-het-etiket.aspx
  2. Kroketje Rundergal? Dierlijke E-nummers in Voeding. InfoNu. (n.d.). Retrieved January 22, 2022, from https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/dieet/181465-kroketje-rundergal-dierlijke-e-nummers-in-voeding.html\
  3. Free vegan ingredient checker – double check vegan. Free Vegan Ingredient Checker – Double Check Vegan. (2021, November 13). Retrieved January 22, 2022, from https://doublecheckvegan.com/
 

WEL vegan e-nummers ⬇️

Deze volgende e-nummers zijn (ondanks de naam doet lijken) WEL vegan

  • E236 (Mierenzuur): is synthetisch en wordt bereid uit methanol, water en koolstofmonoxide. Voor het eerst werd het geïsoleerd uit bepaalde mieren, maar nu al lang niet meer. Toepassing: schoonmaakmiddelen 
  • E270 (Melkzuur): geproduceerd door bacteriën. Toepassing: conserveringsmiddel om gisten tegen te gaan. Lees hier meer over melkzuur
 

Vegan producten in de supermarkt

Iedere week staat er een handig overzicht met alle vegan aanbiedingen op de website. Zie hier de vegan aanbiedingen van deze week.

Geschreven door: Iris Moes

Data Scientist, MSc Technische Geneeskunde. Naast sport en lifestyle heb ik een passie voor website content en beheer.